TOMMY SMITS
Van origine Brabander Tommy Smits, voelt zich thuis in een “gewoon gezellig” huis. In zijn huidige woning staat heel veel interieur, voor heel weinig. Hij is, samen met zijn vriendin Marijn, een verzamelaar in hart en nieren. In zijn interieur dus, maar absoluut ook in zijn werk.
Tommy
praat makkelijk en toegankelijk. Hierdoor voelen wij ons snel thuis. Tommy
woont, samen met zijn vriendin, in een Haags hofje met een negentien -eeuwse uitstraling.
Deze woning voldeed aan zijn minimale eisen. Het moest “goeiekoap” (ja, in het Brabants)
en haalbaar zijn. Ze verhuisden, en het interieur groeiden de afgelopen jaren door
in hun eigen (t)huis.
Veel voor weinig
“Ja, alles wat je hier ziet is gratis. Of gekocht voor heel weinig”, lacht Tommy. Ze improviseren met door hun zelf gevonden spullen. Ze vinden die op allerlei plekken en hergebruiken de materialen. Door de tijd heen, bouwen ze steeds verder met deze vondsten en krijgen deze vondsten een nieuwe functie.
Het huis voelt knus en warm aan. En dat is belangrijk. Tommy vertelt, “Ik voel me graag écht thuis. Ik ben snel afgeleid en houd daarom ook van een bepaalde orde in huis.” Dat is hem zeker gelukt. Het huis bestaat uit een geheel eigen samengesteld interieur.
Wanneer je dus verschillende dingen verzameld en verbindt, representeert dit uiteindelijk heel duidelijk wie je bent. “Mijn verzamelingen etaleer ik opnieuw in huis en dan is het opeens geen rommel meer, maar krijgt het een nieuwe betekenis. Een persoonlijke.” Zo maakten ze bijvoorbeeld een lampenkap van een chocoladeverpakking.
Onderling verband
Typisch. Zijn werk is eigenlijk het tegenovergestelde. Harder qua materialen, koeler qua kleuren. In dat opzicht is er weinig verband. Toch wanneer je verder inzoomt, zie je dat ook hier het verzamelelement een rol speelt.
Fotografie is een groot onderdeel in zijn werk. Dit vak omschrijft Tommy zelf als het verzamelen van momenten. Maar Tommy ziet zichzelf eigenlijk als een allrounder. Hij werkt namelijk daarnaast veel met sculpturen en lijsten zie je als element vaak terugkeren. De lijst die het meest opvalt in hun interieur is een heel groot exemplaar met een hele kleine foto. Deze hangt in het midden van de woonkamer. Een bijzonder cadeau van hem aan Marijn. “Mijn huis is veel voor weinig, en mijn werk is juist weinig. Haha, vaak voor veel”, grapt Tommy.
Grote interieur doorbraak
Tommy had op een bepaald moment zoveel spullen, maar het voelde als een soort zonde om die allemaal in kasten op te bergen. Daar bedacht hij zelf wat op. ‘Het is voor mij een grote opening geweest om spullen niet langer in gesloten kast te zetten. We hangen ze juist veel liever op aan onze muren. Hierdoor ontstaat er ook weer een bepaalde organisatie, een herkenbare uitstraling.’
Een eigen verhaal
Tommy heeft een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van plekken of objecten. Juist niet naar de personen, maar hij graaft liever naar de verhalen die de gebouwen ons vertellen. Hoe komen deze aan bepaalde elementen? Zijn er verborgen ruimtes? Het mag duidelijk zijn. Tommy verzamelt graag spullen, maar vooral om het verhaal daarbij.
Net zoals zijn eigen werk ook een verhaal vertelt. Tommy zijn eigen verhaal, in zijn interieur en exterieur, is altijd in ontwikkeling. En dat is maar goed ook. Als we hem mogen geloven, kunnen we later op de plekken waar hij heeft gewoond, nog genoeg van hem terugvinden…
“Je moet toch je sporen achterlaten”, glimlacht hij tevreden.
Serie 01, De compositie van het interieur, 15 juni 2021
‘Thinkingstone’, Tommy Smits
Kunstenaar: Tommy Smits
www.tommysmits.com
Tekst: Lieke van Casteren
www.liekevancasteren.nl
Grafisch ontwerp: Mark Schmeitz
www.mwahrk.com
Fotografie / concept:
Lotte van Uittert