LINDA OVERZEE

Linda Overzee (kunstschilder) en Luis Emilio Rodriguez (strijkstokbouwer) wonen samen in een prachtig huis, waar ze ook hun werk gedeeltelijk uitoefenen. Een atelierwoning waarin hun passie en creativiteit voelbaar is. “Bij ons is het een kakofonie van kleur”, lacht Linda. Een fijne sfeer, versterkt door het geluid van een cello op de achtergrond. In deze serie meer over hun bijzondere werk, interieur en zicht op het leven.
Ieder moment is een potentieel werk moment
“Kunst maken is niet alleen maar mogelijk op basis van inspiratie, zoals velen denken. Het is een proces van echte arbeid. En dat is af en toe puur doorzetten”, vullen Linda en Luis elkaar aan tijdens het begin van het gesprek. Zij zijn een prachtig stel, dat beide op geheel eigen wijze hun werk maakt. Afzonderlijk van elkaar kregen ze hetzelfde mee vanuit hun familietraditie: probeer zelf dingen te maken, met je eigen handen. Die traditie geven zij ook door aan hun kinderen.Linda is kunstenares, en werkt met natuurlijke materialen zoals kalk en pure pigmenten. “Ik begin altijd met het maken van verschillende lagen. Hoe het materiaal reageert en wat er dan ontstaat, is elke keer de vraag. Een boeiend proces, want hierdoor blijf ik constant in gesprek met mijn werk. Het zijn cadeautjes, als het materiaal anders bepaalt dan ik vooraf verwacht”. Haar werken ontstaan nooit in een paar dagen of in enkele weken, soms doet ze er 6 maanden over. Linda: “Ja, tijdens mijn werk ben ik constant bezig met compositie.”


Niet een ‘normaal’ huis

Zoals je op de foto’s duidelijk kunt zien, is het huis anders dan standaard. Het is een voormalige school met grote ramen, hoge plafonds, open ruimtes en een mooie vliering. “Soms ga ik op de vliering zitten en dan kan ik vanaf een afstand kijken naar het werk,” legt Linda uit. De verhoudingen in hun huis zijn afwijkend van de meeste huizen, omdat de ruimtes tot wel 5 meter hoog zijn. Hierdoor ogen de doorgaans grote schilderijen die Linda maakt in een galerie uiteindelijk vaak indrukwekkender dan in hun eigen woning.“We wonen hier in de binnenstad op 1 hoog, lekker anoniem. Niemand weet wat hier gaande is”. Dat is eigenlijk ontzettend jammer. Hun woonkamer is namelijk ook een prachtige showroom. De absolute blikvanger in hun interieur is een enorme schuifdeur van bijna 4 meter breed. Deze wand is een door Luis op maat gemaakte constructie waarvan twee schilderijen van Linda de basis vormen “Het ziet er mooi uit, maar het is ook functioneel”, licht Luis toe, “Zo kunnen we werken en wonen combineren, want achter de schuifdeur met Linda’s werk staan draaibanken waarmee ik werk“.Iedereen is een kunstenaar
“De structuur van ons interieur hebben we rustig gehouden. Laat de kleur en afleiding maar uit onze spullen komen, en dat is aardig gelukt”, vertelt Linda. In het huis word je getriggerd om andere mogelijkheden van interieur ontwerp toe te passen. “Je interieur is eigenlijk een weerspiegeling van je geest, smaak en karakter. Dit geldt denk ik voor veel mensen. Lelijke dingen wil je niet in huis hebben en wij verstoppen die dan ook vakkundig. Het is wat dat betreft net een toneel. Zoek maar eens naar onze magnetron of tv. We hebben ze wel, maar showen ze liever niet, haha”.Eigenlijk is iedereen op een bepaalde manier een kunstenaar, want iedereen creëert, zeggen Luis en Linda treffend. “Kijk naar jezelf. Als jij onverwacht bezoek krijgt, kan je bezoeker snel zien of je je blij voelt, of juist wat minder door de uitstraling van je interieur, maar ook door hoe je jezelf hebt gekleed. De keuzes die je hierin, misschien onbewust, maakt weerspiegelen je persoonlijkheid”. Dat geldt ook voor de keuze van kunst in huis. “Hoe langer je een kunstwerk in je omgeving hebt, hoe meer het gaat staan voor de dingen die je op dat moment meemaakt. Het wordt een spiegel van je leven en een stukje van jezelf. Wanneer een kunstwerk een andere plek krijgt of van eigenaar wisselt, krijgt het ook een andere lading”.Niet op de voorgrond
Linda ziet haar werk als monumentale stukken, die een interieur niet domineren, maar er gewoon zijn. Een vast onderdeel. “Deze gedachte zou ik ook naar mij persoonlijk door kunnen voeren of bijvoorbeeld naar de keuze van mijn kleding”, vertelt ze. In hun huis vindt je invloeden van de hele wereld terug, een zorgvuldig door de jaren heen vergaarde verzameling. Linda en Luis laten zich graag verrassen en inspireren door de dingen die op hun pad komen.


Serie 02, De compositie van het interieur, 15 juni 2021


CHAOS, fresco on linen, 90 x 120 cm,
Linda Overzee 2016
Kunstenaar: Linda Overzee
www.lindaoverzee.com

Tekst: Lieke van Casteren
www.liekevancasteren.nl

Grafisch ontwerp: Mark Schmeitz
www.mwahrk.com

Fotografie / concept:
Lotte van Uittert